Mäklarfotograf

Jag inledde min karriär som mäklarfotograf 2009 då jag fotograferade min första villa. Sedan dess har jag hunnit med drygt 5000 villor, lägenheter, sommarhus och gårdar. Vissa mindre torp har varit på marknaden för 150 000 och några villor/lägneheter har haft utgångspris över 50 miljoner. Så på dessa snart 10 år har jag hunnit se det mesta.

En dag som mäklarfotograf

För en massa år sedan gjorde Fotosidan ett reportage på tre upplag om min dag som mäklarfotograf (pdf). Själva arbetsgången har inte ändrats så mycket sedan dess. Det har däremot hänt mycket gällande bildstilen och kraven på bilderna. Inredningen och stylingen har tagit en större plats och jag har mer fokus på känslan för bostaden än tidigare.

En fotografering tar mellan 45 och 90 minuter för ett normalt mäklaruppdrag. På den tiden hinner jag gå igenom bostaden, flytta och fixa med den sista stylingen så att allt ser så bra ut som möjligt. I vissa fall, när jag sköter en större del av stylingen, kan jag hålla på i flera timmar, allt beroende på uppdragsgivaren. Men om en bostad är färdigstylad och fixad behövs det inte mer än en timme för att hitta rätt vinklar. Det är ingen dokumentation som jag gör, utan det handlar om att hitta ett par vinklar i varje rum som är säljande och visar en ärlig bild av bostaden.

Inredning och styling

Mäklarfotograf. Inredning, kök

Att styla ett hem är inget som jag normalt sett gör. Det finns många som har flera års utbildning på just den delen. Men, jag har ett öga för vad som fungerar på bilder och har i många år jobbat med flertalet inredare och stylister. Kommer jag till ett hem där det inte har varit någon stylist/inredare och förberett brukar jag lägga lite mindre tid på själva fotograferingen och några extra minuter på att få till smådetaljerna.

Lite då och då har jag faktiskt fått uppdrag att göra mer styling, vilket är otroligt roligt och utmanande. Även om jag tycker att en stylist gör det hela snäppet bättre.

Det finns en uppsjö med saker att tänka på inför en fotografering. Gör man en enkel sökning på Google får man fram minst 20 olika listor och även om man följer dessa till varje punkt så är det inget som garanterar att det blir perfekt. Varje hem är unikt. Vill du lyckas med en försäljning, ta hem en stylist som tittar igenom din bostad och ger dig en lista med saker som ska göras. Det kostar inte många kronor och du kan i princip vara säker på att det kommer att betala igen sig i dubbelt. Kontakta mig så kan jag ge några bra namn.

Jag jobbar inte enbart med mäklare, utan en hel del av mina uppdrag är direkt från inredare och byggfirmor. Läs mer om livet som inredningsfotograf här.

Favoritobjekt: Arkitektritade hus

Alla fotografer har med största sannolikhet sina favorituppdrag. Det kan vara fantastiska lägen, en otrolig inredning eller något annat. För mig är det utan tvekan rätt inredda arkitektritade hus. Jag kan gå runt i timmar och bara njuta, vilket jag å andra sidan aldrig får tillfälle till, tyvärr.

Jag har även ett till varumärke (Boo.se photohraphy) för mitt jobb som arkitekturfotograf. Där finns lite mer exempel på mitt arkitekturnörderi.

 

Anlita mig

Jag har ganska fullproppade dagar, men är alltid öppen för nya spännande uppdrag, oavsett om du är mäklare eller någon som är på väg att sälja sin bostad. Kontakta mig så hittar vi på något!

Flygfoto & film

Det finns flera sätt att marknadsföra sig och synas lite extra. Jag jobbar väldigt mycket med flygfoto och till viss del lite film. Under den ljusa delen av året har jag i snitt ett flyguppdrag per dag för att på vintern röra sig om ca 1-2 i månaden.

Mäklarfotograf på helt egna ben

Mina första år jobbade jag med ett av de större mäklarfotoföretagen. 2009 var det ett bra sätt att börja och jag ångrar inte alls att jag gjort den resan. Nu är det dock en annan marknad som kräver mer och då passar det mig mycket bättre att inte ha någon, i mina ögon, onödig mellanhand som försvårar och kostar pengar. Har du planer på att börja jobba som mäklarfotograf, försök att klara dig på egen hand. Att jobba med de stora företagen innebär endast att du ger någon annan pengar. Allt går att lösa på egen hand, jag hjälper dig gärna.

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

Menu